Examenreglement Motivation beveiligingsopleidingen en adviezen
Artikel 1 De regeling van de examens
Artikel 1.1 Begrippenlijst
Bij dit reglement hoort een begrippenlijst. De begrippenlijst is onderdeel van dit reglement.
Artikel 1.2 lid 1 Toegang en toelating
Degenen die aan de onderwijsinstelling als deelnemer zijn toegelaten, hebben toegang tot de examenvoorzieningen
Aan toegang tot de examenvoorzieningen zijn de volgende aanvullende vereisten verbonden:
– voor toegang tot bepaalde toetsen of examenonderdelen kan vereist worden dat andere toetsen of examenonderdelen met goed gevolg zijn afgelegd.
– Deelnemers kunnen deelnemen aan de examens van de opleiding waarvoor zij zich hebben ingeschreven binnen de voor de opleiding gestelde opleidingsduur. In dit geval uitsluitend beveiliger 2.
Artikel 1.2 lid 2 Extraneï
Degene die uitsluitend tot de examenvoorzieningen wenst te worden toegelaten, kan zich als examendeelnemer laten inschrijven. Aan die inschrijving zijn de volgende voorwaarden verbonden:
– voldoen van inschrijfgelden voor de betrokken deelkwalificatie.
– Overleggen van een verklaring van werkgever, onderwijsinstelling of andere instantie, waaruit het bevoegd gezag de conclusie kan trekken dat toetsen zinvol is.
Artikel 1.2 lid 3 Nieuwkomers
Ten aanzien van nieuwkomers, als bedoeld in de WIN art.1 , gelden de volgende bepalingen:
- Het college van burgemeester en wethouders stelt, na een inburgerringonderzoek, het te volgen opleidingsprogramma vast.
- Het college kan het programma wijzigen indien evaluatiegesprekken of andere bijzonder redenen daartoe aanleiding kan geven.
- Binnen een jaar na inschrijving vindt een toets, als bedoeld in de WEB art 7.4.13, plaats
- Het bevoegd gezag kan de deelnemer de gelegenheid geven de test af te leggen voordat de opleiding is voltooid, mits aannemelijk wordt gemaakt dat de deelnemer het bedoelde niveau zal kunnen behalen.
- ten bewijze dat de toets is afgelegd reikt het bevoegd gezag aan de deelnemer een verklaring uit. Deze verklaring vermeldt de art. 7.4.13 van de WEB bedoelde resultaten.
- Het bevoegd gezag zendt een afschrift van de verklaring aan het college van B&W.
- Het college van B&W kan de instelling verzoeken voorafgaand aan de opleiding een toets af te nemen als bedoeld in de WEB art. 7.4.13.
Artilek 1.3 Aanwezigheid
Kandidaten zijn verplicht deel te nemen aan toetsen die voor hen zijn georganiseerd.
Kandidaten die niet aan de toets hebben deelgenomen, overleggen aan de examencommissie een verklaring waarop de reden van verzuim is vermeld. De examencommissie oordeelt over de geldigheid van afwezigheid.
Voor kandidaten die naar het oordeel van examencommissie geen geldige reden hebben, telt de verzuimde toets als toets gelegenheid mee als een gemaakte toets en wordt het aantal toets momenten dat men heeft ingevolge artikel 1.10.1 van dit reglement hierdoor beperkt.
Artikel 1.4 Vrijstelling
Kandidaten in het bezit van een certificaat voor een deelkwalificatie of verklaring m.b.t een eindtoets. Verkregen aan een andere instelling, zijn, indien aan de vrijstellingsregeling is voldaan, vrijgesteld van het daarmee overeenkomende examenonderdeel. Verder worden er geen vrijstellingen verleend.
Om voor vrijstelling in aanmerking te komen dient een kandidaat zelf het initiatief te nemen.
Artikel 1.4 lid 2 Erkenning van andere resultaten
De examencommissie kan op verzoek van de kandidaten studie- of ervaringsresultaten erkennen die aan andere instelling zijn behaald.
Artikel 1.5 Examenprogrammering
Alle gegevens met betrekking tot de inhoud en organisatie van de examens worden in de examenprogrammering bekend gemaakt.
De examenprogrammering is vinden in de onderwijs en examenregeling.
Artikel 1.6 lid 1 Fraudebepalingen
De examencommissie treft maatregelen tegen kandidaten die ten aanzien van de toetsing onregelmatigheden plegen. Voordat de maatregel wordt opgelegd, wordt de kandidaat gehoord. De kandidaat kan zich laten bijstaan door een vertrouwenspersoon. Van minderjarige kandidaten zal geen sprake zijn.
Artikel 1.6 lid 2 Onregelmatigheden
Als onregelmatigheid wordt in ieder geval aangemerkt:
– op frauduleuze wijze antwoorden verkrijgen
– niet opvolgen van instructie van surveillanten
– gebruik van niet toegestane hulpmiddelen
Verder staat het ter beoordeling van de examencommissie om gedragingen, handelingen en dergelijke aan te merken als onregelmatigheid in de zin van dit artikel.
Artikel 1.6 lid 3 Maatregelen
De maatregelen bedoeld in dit artikel, die al dan niet in combinatie met elkaar genomen kunnen worden, zijn de volgende:
– ongeldig verklaring van de bedoelde toets;
– uitsluiting van verdere deelname aan toetsing;
– ongeldig verklaren van één of meerder toetsen van het reeds afgelegde examen;
– bepalen, dat het diploma of certificaten slechts kunnen worden uitgereikt na een hernieuwd examen in de door de examencommissie aan te wijzen onderdelen. Indien het hernieuwd examen, bedoeld in de vorige volzin, betrekking heeft op een of meerder onderdelen van een extern te legitimeren deelkwalificatie(s), vindt dit plaats bij de eerstvolgende gelegenheid.
Artikel 1.6 lid 4 Kennisgeving
De inspectie en alle partijen die betrokken zijn bij de onderwijsovereenkomst die op de opleiding betrekking hebben, worden van de genomen maatregel, bedoeld in dit artikel lid 3, schriftelijk in kennis gesteld.
Artikel 1.7 Toezicht
De onderwijs inspectie houdt namens de minister toezicht op de examens.
Artikel 1.8 lid 1 Uitslag
De uitslag van zowel een toets, examenonderdeel (deelkwalificatie) zowel als een examen wordt door de examencommissie uiterlijk binnen één maand na afname aan de kandidaten bekend gemaakt. Deze termijn kan indien de examencommissie daartoe gronden aanwezig acht, eenmaal met één maand verlengd worden.
Artikel 1.8 lid 2 Bewijsstukken
Bij het met goed gevolg afleggen van een toets, wordt conform artikel 7.46 lid 1 van de WEB, door de examencommissie een bewijsstuk uitgereikt, in geval van een deelkwalificatie een certificaat en bij een examen een diploma.
artikel 1.9 lid 1 Uitslagregels
Per deelkwalificatie wordt door de examencommissie vastgesteld of een kandidaat daarvoor is geslaagd of niet. De eindwaardering voor een deelkwalificatie wordt weergegeven met één van de volgende begrippen:
– Onvoldoende
– Voldoende
Of met een van de volgende cijfers:
10 = uitmuntend
9 = zeer goed
8 = goed
7 = ruim voldoende
6 = voldoende
5 = bijna voldoende
4 = onvoldoende
3 = gering
2 = slecht
1 = zeer slecht
Artikel 1.9 lid 2 Geslaagd voor deelkwalificatie
De kandidaat is geslaagd voor een deelkwalificatie geslaagd indien:
– voldaan is aan de eisen die de examenprogrammering aan de behaalde resultaten worden gesteld
en de beroepspraktijkvorming met goed gevolg is afgesloten.
Artikel 1.9 lid 3 Geslaagd voor examen
De kandidaat is geslaagd voor volledige examen geslaagd indien:
– alle deelkwalificaties die noodzakelijk zijn voor het behalen van het diploma zijn behaald en de beroepspraktijkvorming met goed gevolg is afgesloten.
Artikel 1.10 lid 1 Advies voortgang opleiding
Het bevoegd gezag adviseert de kandidaat na de toets gelegenheden indien deze niet is geslaagd voor de deelkwalificatie over de voortgang van de opleiding.
Artikel 1.10 lid 2 Beroepspraktijkvorming
Het bevoegd gezag beoordeelt of de aan de opleiding verbonden eindtermen/kwalificaties zijn behaald. Als het om externe legitimering gaat gelden de afspraken die voor die externe legitimering gemaakt zijn.
Artikel 1.12 Onvoorziene omstandigheden
In omstandigheden waarin het reglement niet voorziet beslist het bevoegde gezag.
Artikel 2 De organisatie van de examens
Artikel 2.1 Examencommissie
Het bevoegd gezag stelt ten behoeve van de organisatie en het afnemen van de examens een examencommissie in conform artikel 7.4.5 van de WEB. Daarbij kan worden samengewerkt met andere onderwijsinstellingen.
In ieder geval zijn lid de docenten uit het vakgebied beveiliging en wat betreft de beroepspraktijkvorming zijn lid degenen die belast zijn met de opleiding. Wetgeving is hier leidend.
Artikel 2.2 Bekendmaking
Alle gegevens met betrekking tot planning, organisatie en vorm van de toetsen worden in de examenprogrammering bekend gemaakt.
Artikel 2.3 Wijze van aanmelding
Kandidaten zijn, door zich als deelnemer in te schrijven, tevens aangemeld voor het examen, met inachtneming van artikel 1.2 lid 1 en artikel 1.3.
Artikel 2.4 Hulpmiddelen
Kandidaten worden op de hoogte gebracht van de hulpmiddelen die zij bij de toetsen mogen gebruiken.
Artikel 2.5 Examinator
De examencommissie wijst examinatoren aan.
Artikel 2.6 Oproep
Kandidaten krijgen minimaal een week (5 onderwijsdagen) voor de vastgestelde datum een oproep met nadere informatie omtrent lokaliteit en tijdstip van de toets.
Artikel 2.7 Ziekte / overmacht
Kandidaten die door ziekte ( of een andere vorm van overmacht) niet in staat zijn aan de toetsen deel te nemen, worden na afloop van hun ziekte opnieuw in de gelegenheid gesteld de bedoelde toetsen af te leggen. E.e.a. met inachtneming van artikel 1.3.
Artikel 2.8 Laatkomers
Kandidaten die binnen een half uur na aanvang van de toets melden mogen nog meedoen met de toets. Deelnemers mogen het toetslokaal niet eerder verlaten, dan 30 minuten na aanvang van de toets. Afhankelijk van de aard van de toets kan hier van worden afgeweken. In dat geval dient een regeling vastgelegd te zijn in de OER of de toets- en examenregeling.
Artikel 2.9 Afwikkeling van de toetsing
De gang van zaken tijdens de toetsing is omschreven in de toets- en examenregeling.
Artikel 2.10 lid 1 Bewaartermijn
Werkstukken van de kandidaten worden, indien de aard of de omvang van die werkstukken dat toelaat, tezamen met de toets en de beoordelingscriteria door het bevoegde gezag bewaard.
De bewaartermijn bedraagt minimaal zes maanden. De termijn gaat in na de bekendmaking van de bedoelde toets. Na afloop van de bewaartermijn komt het materiaal toe aan het bevoegde gezag.
Artikel 2.10 lid 2 Inzagerecht en recht op bespreking
Gedurende de eerste drie maanden van de bewaartermijn hebben belanghebbende recht op inzage en heeft de kandidaat recht op bespreking van het materiaal en motivering van de beoordeling. Kandidaat dient hiertoe een schriftelijk verzoek te aan de examencommissie.
Artikel 2.11 Geheimhouding
Degenen die betrokken zijn bij de uitvoering van de examinering en de daarbij de beschikking krijgen over gegevens waarvan zij het vertrouwelijke karakter kennen of redelijkerwijs moeten vermoeden, en voor wie niet reeds uit hoofde van ambt, beroep of wettelijk voorschrift terzake van die gegevens een geheimhoudingsplicht geldt, zijn verplicht tot geheimhouding daarvan, behoudens voor zover enig wettelijk voorschrift hen tot bekendmaking verplicht of uit hun taak van de examinering de noodzaak tot bekendmaking voortvloeit.
Artikel 2.12 Afwijkende toetsing
Ten aanzien van specifieke doelgroepen en gehandicapten kan het bevoegd gezag toestaan dat de toets in afwijkende vorm wordt afgenomen. De afwijkende vorm moet voldoen aan de technische eisen zoals validiteit en betrouwbaarheid. Het niveau en de doelstelling van de afwijkende toetsvorm mogen niet anders zijn dan de beoogde doelstellingen en het niveau van de oorspronkelijke toets.
Artikel 3 Bezwaar en beroep
Artikel 3.1. Bezwaar
Een kandidaat kan tegen maatregelen en beslissingen van de examencommissie met betrekking tot het examen schriftelijk bezwaar aantekenen bij de examencommissie. Adressering dient te geschieden volgens de voorschriften die als bijlage aan de onderwijs en examenreglementen zijn gehecht.
Artikel 3.2 lid 1 Beroep
Een kandidaat kan tegen een uitspraak van de examencommissie op het ingediende bezwaar beroep aantekenen bij de commissie van beroep voor de examens.
Deze commissie behandelt het beroep volgens het “beroepsreglement examens” dat door de commissie is opgesteld en vastgesteld. De commissie van beroep stelt het bevoegd gezag en de examencommissie op de hoogte van het ingestelde beroep.
Artikel 3.2 lid 2 Beroepschrift
De kandidaat stuurt het beroepschrift aan de commissie van beroep voor de examens. Het bevoegd gezag voorziet het beroepschrift van een dagstempel met datum waarop het beroep in ingediend. Deze datum is doorslaggevend voor de termijnstelling van artikel 3.4 van dit hoofdstuk.
Artikel 3.2 lid 3 Commissie van beroep voor de examens
Het beroep kan gezonden worden aan Motivation beveiligingsopleidingen en adviezen, Secretariaat van de Commissie van Beroep voor de examens.
Het adres is: M.H. Trompweg 229, 3317 BS te Dordrecht
Artikel 3.3 Bezwaar of beroepschrift
Het bezwaar of beroepschrift bevat minstens:
– Naam en adres van de indiener
– Datum van indiening
– Omschrijving van de maatregel of beslissing waartegen bezwaar of beroep wordt ingediend (kopie bijvoegen)
– De gronden van het bezwaar of beroep
Artikel 3.3 Termijn voor indienen
De termijn voor het indienen van een bezwaar of beroepschrift bedraagt conform artikel 7.5.2 van de WEB, drie schoolwerkdagen na bekendmaking van de maatregel of beslissing.
Artikel 3.5 Termijnen uitspraak bezwaar/beroep
De commissie van beroep voor de examens beslist binnen twee weken na indiening van het bezwaar of beroep. Deze termijn kan, indien de commissie daartoe gronden aanwezig acht, eenmaal met twee weken verlengd worden.